Huidverzorging | Oorkaarsbehandeling

Image

Oorkaarsbehandeling


De oorkaarsen therapie vindt zijn oorsprong in Zuid Amerika bij de Hopi Indianen. Er wordt ook gezegd dat ze in het oude Egypte en Tibet gebruikt werden.  Oorkaarsen bestaan uit zuivere bijenwas vermengd met geneeskrachtige kruiden en linnen. Ook nu is de oorkaars nog steeds een zuiver natuurproduct, dat aan zware kwaliteitseisen voldoet. Oorkaarsen bevorderen de doorbloeding en lymfestroom in oren, keel, neus- en bijholten.

Ze werken in op de diep in het oor liggende reflexzones, het trommelvlies, het middenoor en het evenwichtsorgaan.

Wat zijn oorkaarsen?

Wij gebruiken uitsluitend BIOSUN Oorkaarsen vanwege de hoogwaardige kwaliteit. De holle kaars wordt gemaakt van zuiver natuurlijk katoenen linnen, gedrenkt in 100 % natuurlijke bijenwas, waarin fijngestampte traditionele indiaanse kruiden worden vermengd, waaronder salie, kamille en johanneskruid Binnenin de kaars zit onderaan een speciale filter, die voorkomt dat verbrandingsresten en was in het oor druppelt. Al deze ingrediënten staan garant voor een veilig en kwalitatief hoogstaand product. Biosun oorkaarsen zijn officieel gekeurd en beschikken over een CE toelatingsnummer.

Wat is het effect van een Oorkaarsbehandeling?

Oorkaarsen werken lichaamszuiverend. Een lichte onderdruk in de oorkaars en een trilling van de stijgende lucht, te danken aan de natuurlijke beweging van de vlam, geven een lichte massage van het trommelvlies.

Weldadig gevoel
Deze lichamelijke prikkel wordt bijna onmiddellijk na het aanwenden beschreven als een weldadig gevoel, druk en pijnverminderend, vooral in hoofd en oorgebied.

Het oor van binnen
Spontaan kan dit ook een vrijere neusademhaling en een beter geurvermogen tot gevolg hebben, ook bij een tot dan toe verstopte neus.

In de praktijk blijkt ieder persoon een oorkaars behandeling op zijn of haar eigen manier te ervaren. Alleen de behandelde persoon kan voor zichzelf uitmaken welke effect de oorkaarsbehandeling op hem of haar heeft. Het effect is dan ook moeilijk te beschrijven omdat ieder mens anders is het gevoel en effect verschillen per persoon. Daarnaast hangt de werking ook nog af van neven zaken als de omgeving, de gemoedstoestand van de persoon en zijn gevoeligheid. De sfeer die de plaats van de behandeling uitstraalt is enorm belangrijk voor een optimaal effect. Iedereen ervaart een oorkaarsbehandeling als rustgevend en waardeert de pure ontspanning die het geef

 Wanneer Oorkaarsen?

 • Hoofdpijn, migraine;
 • Nervositeit, stress;
 • Slaapproblemen;
 • Oorpijn, oorsuizing en oortinteling;
 • Neus-, voorhoofd-, bijholten-  en/of keelontstekingen;
 • Verkoudheid, loopneus;
 • Het losmaken en verwijderen van  oorsmeer (pijnloos alternatief voor  het oorspuiten).

Wanneer geen Oorkaarsen?

 • geperforeerd trommelvlies;
 • implantaten van de  middenoorbeentjes;
 • acute oorontstekingen;
 • huidaandoeningen van oor  en gehoorgang;
 • epilepsie.

Verwijderen Oorkaarsen oorsmeer?

Ja en neen. Als je de oorkaars opent na gebruik, dan zie daarin grote bruine brokken en geel verbrandingsafval. Deze brokken zijn gesmolten bijenwas, die tijdens een oorkaarsbehandeling naar beneden rollen en bovenaan het filtertje terechtkomen. Daarom gebruik ik altijd oorkaarsen, die voorzien zijn van een filter. Er kunnen tijdens de behandeling zeer kleine stukjes oorsmeer omhoog komen en zich bovenop de filter plaatsen, maar dit is uiterst miniem. biosun filter oorkaarsenDe bewering, dat oorkaarsen een alternatief zijn voor het uitspuiten van oren, is maar ten dele waar. Door de behandeling komt het oorsmeer wel los in de gehoorgang, maar het komt niet in de kaars. Na de behandeling kun je deze smeer met een wattenstokje of een oorlepeltje verwijderen, maar ik ga nooit te diep in je gehoorhang met een wattenstokje.
Hierdoor duw je het oorsmeer alleen maar dieper. Dit kan oorproppen vormen.

Hoe gaat een behandeling in zijn werk? 
In de behandelkamer wordt er gezorgd voor een prettige sfeer, die o.a. bereikt wordt door het gebruik maken van etherische oliën. Op de achtergrond klinkt rustgevende muziek.
Je neemt plaats op een behandeltafel en gaat zo ontspannen mogelijk op je zij liggen met het hoofd op een kussen.
Eerst wordt door de therapeut bekeken of het oor geen belemmeringen heeft voor een behandeling. De kaars is aan een kant gekenmerkt. De andere kant van de kaars wordt aangestoken. De kaars wordt met het niet brandende gedeelte, zachtjes, met een licht draaiende beweging in het oor gebracht. Daarna wordt deze losjes rechtop vastgehouden. Tijdens het branden van de oorkaars hoort de patiënt een ruisend of knisperend geluid en voelt een weldadige warmte, rust en gevoel van ontspanning. Eén oorkaars brandt 10 tot 12 minuten. Als beide oren zijn behandeld, word je even met rust gelaten. Daarna vind er een lichte massage van de lymfebanen in de nek, de streek om het oor, de wangen en het voorhoofd plaats. Dit stimuleert het uitscheiden van de afvalstoffen. Eén behandeling duurt ongeveer 30 á 40 minuten. Het tarief inclusief de kaarsen bedraagt € 35,-.

Oorkaarsen bij kinderen?
Zodra een kind kan praten, waardoor het zich kan uiten kan je een oorkaarsbehandeling toepassen. Het kind moet wel stil kunnen blijven liggen! In de praktijk worden oorkaarsbehandelingen gedaan bij kinderen vanaf twee à drie jaar. Kinderen vinden het erg fijn om het te ondergaan en met name actieve kinderen worden hier rustig van en kunnen daarna heerlijk slapen. De behandeling bij kinderen duurt ongeveer 20 minuten. Hiervoor wordt een speciaal kindertarief in rekening gebracht, dit tarief bedraagt € 22,50. Kinderen vanaf 14 jaar betalen het tarief voor volwassenen.

Voor verdere vragen kunt u altijd contact met de praktijk opnemen.